Infolex Webshop

Blog

10 + 1 tipp billentyűzet vásárláshoz


Amennyire egyszerűnek tűnik, valójában annyira nehéz kiválasztani a legmegfelelőbb billentyűzetet. Ahhoz, hogy te megtaláld a számodra tökéletes darabot, 11 hiánypótló tippel járulunk hozzá.
10 + 1 tipp billentyűzet vásárláshoz

 

1. Nem mindegy, mire használod

Általános és irodai használatra a legalapvetőbb perifériák is megfelelők lehetnek, míg vágói és grafikus munkákra speciális darabokat javasolunk, a játékosok számára pedig úgynevezett gamer billentyűzetek ajánlottak.

2. Határozd meg az árkategóriát

Ez azért fontos, mert ha egy adott keretet szánsz a billentyűzetre, és aktuálisan nem fér bele több, máris leszűkíted a variációs lehetőségeket. Az általános használatra tervezett klaviatúrák közül 1 000 - 6 000 Ft között megtalálhatod a megfelelőt.

3. Ne hagyatkozz a márkanevekre

Ha nem elsődleges szempont az ár, ne engedd meg azt a luxust, hogy csak a márkanevet nézed. A legnagyobb márkák is tévedhetnek, lehetnek hibás konstrukcióik., érdemes vásárlói visszajelzéseket olvasnod.

4. Ellenőrizd a garanciát

Billentyűzetet általában 5-6 év használatra vesszük, a valóság azonban az, hogy jellemzően 2-3 éven belül meghibásodnak. Ezért fontos, mennyi garanciát vállal a gyártó az adott termékre.

5. Ügyelj a csatlakozókra

Ma már vannak olyan PC-k, amelyek nem rendelkeznek a hagyományos PS/2-es csatlakozóval, ezért érdemes USB-csatlakozós billentyűzetet választanod.

6. Vedd figyelembe a kialakítást

Általános használatra a legtöbb billentyűzet megfelelő. Speciális felhasználás esetén azonban fontos, hogy a klaviatúra rendelkezzen csuklótámasszal, illetve funkciógombokkal, melyek megkönnyítik a munkát, a médialejátszást, illetve a játékot.

7. Vezetékes vagy vezeték nélküli?

Alapvetően a vezetékes perifériákat ajánljuk, ezekben ugyanis nem kell elemet cserélni. Ha azonban nem akarsz a kábelekkel bíbelődni, mert sokat utazol, a vezeték nélküli billentyűzeteket keresed.

8. Szükséged van arra, hogy világítson billentyűzet?

Attól függ. A billentyűzet háttérvilágítása fontos lehet, ha rossz fényviszonyok mellett is használnád. Léteznek azonban kizárólag esztétikai célzatú  világítások, ezek inkább a gamer piacot célozzák.

9. Keresd a magyar kiosztást

Ha jellemzően sokat gépelsz, érdemes magyar kiosztású billentyűzetet venned, különben bíbelődhetsz az idegen karakterekkel.

10. A gombok borítása

Használattól függően a billentyűzet gombjai kopnak. Ezért a gamer billentyűzetek bizonyos fajtáin már gumi borítású gombok is található. Ha pedig jellemzően sokat gépelsz, érdemes olyan billentyűzetet keresned, amelyen ez kényelmesen kivitelezhető.

+1. Kerüld a használt billentyűzeteket

A használt billentyűzetek magukban rejtik a meghibásodás kockázatát. Ezért a garancia érdekében érdemes újonnan beszerezni ezeket a kiegészítőket.


< vissza