Infolex Webshop

Blog

Hogyan válasszunk monitort?


A monitorválasztás legalább olyan fontos és összetett procedúra, mint a televízió-vásárlás. Képátlót, felbontást, csatlakozókat, kialakítást és számos egyéb kritériumot kell megvizsgálnunk, mielőtt választunk. Aktuális cikkünkben tehát a monitorválasztásban szeretnénk segíteni Neked.

Hogyan válasszunk monitort?

Ahány felhasználó, annyi monitor
Ahogyan valamennyi számítógépes periféria (és egyéb használati tárgy) esetében, úgy a monitorokkal kapcsolatban is elsődleges szempont azok felhasználási területe. A magyar néphagyomány évszázadok óta őrzi a misztikus hármas számot, ezért a monitorhasználókat mi is három nagy csoportba osztjuk: általános felhasználók, a speciális munkákat végző felhasználók és a gamer felhasználók.
Amit mindenképpen szem előtt kell tartanod
1. Méret
Általános irodai vagy otthoni felhasználásra egy 18,5”-os monitor is megfelelő lehet. A gamer és professzionális felhasználókra ez már nem feltétlenül igaz. Számukra a 24”-os, illetve ennél nagyobb monitorok lehetnek ideálisak.
2. Felbontás
A méret azonban önmagában még nem sokat jelent. A felbontás az igazi vízválasztó. Hiába választasz ugyanis játékra vagy multimédiás tartalom-fogyasztsára, esetleg professzionális munkára 24”-os monitort, ha az nem Full HD (1920x1080), csak HD (1280x720)felbontásra képes. Utóbbi inkább általános és irodai használatra elegendő.
3. Panel
Ez az a téma, amiről a legkevesebben rendelkeznek érdemi információval. Az átlag felhasználó jellemzően sosem találkozik azzal a problémával, hogy panel alapján válasszon monitort. Alapvetően három paneltípust különböztethetünk meg: a TN panelt, a VA panelt és az IPS panelt.

A TN a legelterjedtebb LCD. Ezt leginkább gamer felhasználóknak ajánljuk a gyorsabb válaszidő, illetve a magasabb frissítési ráta miatt. Fontos azonban megemlíteni, hogy a színei és a betekintési szögei nem vehetik fel a versenyt az IPS panelekkel. A VA panel az imént említett két típus között helyezkedik el. Előnye, hogy szebb színeket jelenít meg, mint a TN panel, a betekintési szög azonban alul marad az IPS-szel szemben.

 

Monitor kínálatunkat itt tekintheted meg.


< vissza