Infolex Webshop

Blog

Ezt a 4 kérdést fel kell tenned, mielőtt laptopot vásárolnál


Manapság egyre kevesebben vásárolnak asztali számítógépeket, hiszen ezek helyét átvették a hordozható laptopok. Mielőtt azonban kiválasztod a számodra ideális típust, érdemes feltenned magadnak ezt a négy kérdést.

Ezt a 4 kérdést fel kell tenned, mielőtt laptopot vásárolnál

1. Unalmas, de kötelező: mire használod a laptopot?
Tudjuk, hogy mindenki ezt kérdezi először, de ez nem véletlen. Erre azért van szükség, hogy a felhasználói igényeidnek megfelelő laptopot tudjunk ajánlani. Mi jellemzően három csoportot határozunk meg, az általános vagy otthoni felhasználásra, az üzleti felhasználásra, illetve a játékra kialakított, úgynevezett gamer konstrukciókat.
2. Milyen meghajtóra van szükséged?
Bizonyára tudod, hogy a laptop merevlemezén kerül tárolásra az összes adatod. A merevlemez típusa azonban nagyban befolyásolja a laptopod sebességét. Az SSD lényegesen gyorsabb, mint a HDD, azonban drágábbak, és kisebb tárhellyel rendelkeznek, mint a HDD-k.
3. Milyen processzorra van szükséged?
A laptop teljesítményét legnagyobb mértékben a processzor és a RAM befolyásolja. A processzor lényegében a laptopod agya, amely értelmezi, majd végrehajtja az utasításaid.

Ha Intel processzorban gondolkodsz, elég annyit tudnod, hogy az i5-ös processzorok már professzionális munkára és játékra is alkalmas lehet, az i3-asok pedig az általános felhasználásra. Az i7-esek maximális élményt és teljesítményt nyújtanak, ha játszanál vagy komoly multimédiás munkát végeznél a gépen. Az Intel Celeron processzorok pedig a középmezőnyt erősítik.

Az AMD-k esetében az E széria a legalapvetőbb, az A4 egy középkategóriás modell, az A8 és A10 típusok pedig már az i5-i7-es processzorokkal vetekszenek.
4. Milyen videókártyát válassz?
A videókártya - a processzorhoz hasonlóan - nem bővíthető vagy cserélhető a laptopokban. Ezért fontos már a vásárlás előtt tudatosan tervezni. A videókártya gyakorlatilag azért felel, hogy a laptop képes legyen megjeleníteni számodra az adott folyamatokat - pl. grafikus tervezés, filmnézés vagy játék során. Ha alapvető dolgokra használnád a laptopot, bizonyára elég lesz a legtöbb laptopba szerelt kártya, professzonális munkákra, illetve játékra azonban azt ajánljuk, ellenőrizd, hogy az általad használt programok fejlesztői milyen videókártya-igényt fogalmaznak meg a követelményekben.


< vissza