Infolex Webshop

Blog

3 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt videókártyát vásárolsz


A videókártya vagy más néven grafikus kártya az egyik legsarkalatosabb pont, amikor egy számítógép teljesítményét határozzuk meg. Ez a számítógép megjelenítésért felelős egyik legfőbb alkatrésze. Feldolgozza a számítógép által küldött képi információkat, és analóg jelekké átalakítva továbbítja a monitornak. Számtalan típusból választhatsz, és mindegyik más-más teljesítményre képes. Lássuk, mit kell feltétlenül tudnod, mielőtt videokártyát vásárolsz.

3 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt videókártyát vásárolsz

1. Milyen használatra vásárolsz videókártyát?
Videokártya-vásárlás szempontjából alapvetően kétféle felhasználót különböztetünk meg. A játékosokat és az irodai felhasználásra vásárlókat. Persze a két csoport között lehet átfedés is, de ez végső soron nem befolyásol sok mindent. Az első kérdés tehát vásárlás előtt mindig az, milyen terhelést kell kibírnia a kártyának.
2. Milyen árkategóriában gondolkodsz?
A videókártya-vásárlás nem úszható meg néhány ezer forintból. A legolcsóbb kártyák megközelítőleg 30 000 forintba kerülnek. Ha ebben a kategóriában gondolkodsz, arra mindenképp figyelj, hogy 2GB memóriával felszerelt kártyát válassz, hiszen az 1GB-os modellek sokszor már nem állják ki a próbát, ha komolyabb terhelésnek teszed ki őket.

Az eggyel magasabb árkategóriába tartozó 40 000 - 60 000 forint között mozgó kártyák már lényegesen jobb opciót szolgáltatnak. Ezekkel ugyanis gyakorlatilag az összes mai játék futtatható, igaz, közepes beállításokon, és valószínűleg néhány év múlva le kell cserélned a kártyát, mert a legújabb játékokat már nem tudja majd futtatni.

Ha pedig igazán izmos grafikus kártyát szeretnél, a 80 000 forint feletti kategóriában érdemes gondolkodnod. Ezekkel már igen sokáig kihúzod majd, így sok évre lezárhatod a videókártya-vásárlás kérdését.
3. Mekkora legyen a kártya memóriája?
Minél nagyobb a videómemória, annál jobban teljesít majd a kártya. Ehhez azonban fontos hozzávennünk a BUS-t vagy a frekvenciát, ugyanis egy BUS 512-es / 1 GB-os kártya jobban teljesít majd, mint egy BUS 256 / 2 GB-os.

Reméljük, tudtunk segíteni a videokártya-választásban. Ha maradtak még kérdéseid, nyugodtan tedd fel őket kommentben vagy írj nekünk üzenetet!


< vissza