Infolex Webshop

Blog

SSD vs HDD


A mai gépek alapfeltétele és a leghatékonyabb fejlesztés, ha régi konfigurációdat szeretnéd felgyorsítani, ha SSD meghajtóval bővíted. A HDD-nél jóval nagyobb írás/olvasási sebességgel rendelkezik. Manapság az ára sem olyan egetrengető. De vajon neked megfelel?
SSD vs HDD

A HDD már több mint 60 éves technológia. Mágneses alapokon működik, mozgó alkatrészekkel. Lassú, nehéz, könnyen meghibásodik. A HDD-ben egy kör alakú tálca forog, azon pedig egy olvasófej ugrál össze - vissza és így írja/olvassa az adatokat. Mivel ez a két eszköz miliméternél is kisebb távolságra vannak egymástól, ha erős ütés éri őket, az olvasófej könnyűszerrel karcolja szét a tálca felületét. Ha ilyen történik akkor részlegesen, vagy  teljesen tönkremehet a HDD.

Az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így gyorsabb írás/olvasási sebességet tud nyújtani és kevésbé sérülékeny. A manapság használt és könnyen elérhető Flash SSD memóriacellái csak korlátozott számú írás-/lvasást képesek elviselni, így gyártásuktól és paramtéreiktől függően eltérhet az élettartalmuk. Igen, az SSD rövidebb élettartalommal rendelkezik mint egy HDD. Megnyugtatunk mindenkit, egy átlag felhasználó nem fogja annyit használni, hogy az egyszer csak megálljon.

Bár kézenfekvőnek tűnik, hogy az SSD-t válasszuk a HDD helyett, a helyzet nem ilyen egyszerű. A HDD mellett szól az elérhető árú nagy tárolókapacitás. Egy 1 TB SSD ára bőven meghaladja egy ugyan ekkora kapacitású merevlemezét. Ezen kívül ha mégis beüt a baj, egy SSD-ről szinte senki nem fog tudni adatokat visszahozni, míg HDD esetében (ha nem akkora a baj akár internetről letölthető programokkal, ingyen), több cég is foglalkozik adat visszaállítással.

Mi akkor a megoldás?

Mindig azt javasoljuk az ügyfeleinknek, hogy használják mind a kettőt. A rendszerhez és programokhoz, amiknek futtatásához szükséges a gyorsaság használjanak SSD-t. Szintén SSD-t ajánlunk, ha olyan fileokkal dolgozunk, ahol megintcsak a gyorsaság az előny.

A biztonságos adattárolás érdekében pedig használjunk egy nagyobb kapacitású HDD-t, ahova bátran tudjuk menteni fontos adatainkat.

Írta:  Lukács Dániel


< vissza