Infolex Webshop

Blog

Alapvetően senki nem kérdőjelezi meg a drágább processzorok és videókártyák létjogosultságát.


Aki játszani akar vagy komolyan szeretne dolgozni, a felsőbb polcról fogja levenni ezeket a komponenseket, hiszen ez lesz az igényeinek megfelelő választás. De mi a helyzet az alaplapokkal?
Alapvetően senki nem kérdőjelezi meg a drágább processzorok és videókártyák létjogosultságát.

Szerintem sokan vannak úgy vele, hogy ez részletkérdés, hiszen ha a foglalat passzol a CPU-val akkor mi baj lehet? Minek vegyem meg az 50.000 Ft-os lapot a 20.000 Ft helyett?
Azt a pénzt amit spórolok más alkatrészre is el tudom költeni.

Ha így gondolkodsz, akkor igazad van és tévedsz is egyszerre.

Nem véletlenül ekkora az különbség két alaplap között. Egy alaplap árát, ugyan úgy mint egy videókártya vagy processzor esetében nagyon sok minden határozza meg.

Az első és legfontosabb az építési minőség. Egy drágább alaplapot jobb anyaghasználat jellemez, hosszabb élettartammal.

Ez után nem elhanyagolható a csatlakozók száma és a bővíthetőségi lehetőségek. Ha a felsőbb kategóriákban nézelődünk akkor hamar feltűnhet, hogy ezeken az alaplapokon minden is (!) van. Sokaknak nem mindegy, hogy mennyi ram foglalatuk van, hány USB 3.0 vagy 3.1 csatlakozó található a lapon, milyen bővítési lehetőségeik vannak, lehet-e két videókártyát beépíteni stb. Az olcsóbb lapokról, hogy megtarthassák az alacsony árat, gyakran lespórolnak csatlakozókat.

Ha erős processzorunk és videókártyánk van, nem érdemes egy gyenge minőségű alaplapra helyeznünk ezeket. Gyenge építési minőségnek és áramköröknek hála, akár ezeknek a fontos alkatrészeknek a teljesítménye is ingadozó lehet. Ezt ahhoz tudom hasonlítani, hogy tök jól megy egy Suzuki egy BMW motorjával (abszurd, tudom), de ütközni már nem szeretnél vele.

Ha nem tesszük ki nagy megterhelésnek gépünket, leginkább internetezésre és videónézésre használjuk, akkor felesleges pénzkidobás is lehet egy komolyabb alaplapot vásárolnunk. Úgysem használnánk ki.

Nézzünk mindig utána mire van szükségünk. Csak azért ne vegyünk drága alaplapot, hogy elmondhassuk: nekünk ilyenünk van, és amúgy tök jól néz ki.
Viszont ha egy igazi játék vagy munkagépet szeretnél összerakni nem biztos, hogy jó ötlet az alaplapon spórolni.


Írta: Lukács Dániel


< vissza