Infolex Webshop

Blog

Érkezik a DDR5!


A processzorok megugrott magszámának kiszolgálására kiokoskodott memóriacsatorna növelés ma már nem csak elavult, de drágítja is a fogyasztók számára a termékeket. Mit tud ezzel szemben nyújtani a DDR5?
Érkezik a DDR5!

Hogy a processzorok megnövekedett igényeit ki tudják szolgálni a memóriák, nagy számban növelni kell a memóriacsatornák számát. Minden további csatorna több tucat nyomtatott áramkört jelent, amiket a processzor foglalatból az alaplapon át kell elvezetni. Ez nem csak bonyolult, de igen költséges eljárás is.

Szerencsére 2020-ra megérkezhetnek a DDR5 memóriák! SK Hynix kutatásaiért felelős szakembere elárulta, hogy az új RAM-ok akár 5200 Mhz-es órajellel dolgoznak, ez közel kétszerese a manapság leginkább használt 2666Mhz-es DDR4 memóriáknak.

Visszatekintve az időben, megjelenéskor, a DDR3 1066 Mhz-es órajelen kegyegett, a DDR4 ennek a duplája volt, 2133Mhz. Jogosan várhatnánk a 4266 Mhz-es bevezető szériát, de a SK Hynix 22%-al gyorsabb modulokkal indítja útjára a szabványt.

Az árakról egyelőre semmit nem tudunk még. Egy valami biztos: jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak aki megjelenést követően szeretne új DIMM-ekre átállni.


Írta: Lukács Dániel


< vissza