Infolex Webshop

Blog

RYZEN 3000


Az AMD Ryzen első generációja megmozgatta az állóvizet a processzorok között és arra kényszerítette az addig egyeduralkodó Intelt, hogy versenyképesebb termékekkel álljanak elő.

RYZEN 3000

Az AMD új Zen architektúrája csak a vihar előjele volt. Tavaly, a második széria már az új 12 nm-es chipekkel jelent meg a 14nm-esek helyett. Ezek új chipek a Zen + mikroarchitektúrát használják.

A második generáció csak szolid evolúciós lépés volt a harmadik generációhoz képest. Az AMD a Zen 2 architektúrája már 7nm-es chipekkel kerül a piacra!
Az AMD ezzel a fejlesztéssel jóval az Intel előtt jár akik még mindig a 10nm-es processzorok kiépítésén dolgozik már jó ideje.

Az AMD a közelmúltban be is mutatta az új processzorait. Bár még nem tudunk minden részletet a Ryzen 3000-es szériájáról, nézzük meg, hogy milyen infókat csepegtettek ki a 2019 közepén megjelenő termékekről.

A 2019-es CES-en még korai verzióban láthattuk a harmadik generációs asztali processzort, ami egy Radeon VII-es videókártyával futtatott játékokat. Ezek a 7nm-es chipek lesznek az első processzorok amelyek közvetlenül támogatják a PCIe 4.0 x16-os foglalatokat.
Már ez a korai processzor is felveszi a versenyt az i9-9900K-val, sőt(!) fej-fej mellett haladnak. Szerencsére a fejlesztés még nem ért véget így nagyobb teljesítményre is számíthatunk a végleges kiadásnál.A 8 maggal rendelkező 16 szálas Ryzen processzor a Cinebench tesztjében 17 ponttal többet ért el mint a fent említett Intel processzor.

A harmadik generációs Ryzen energiafogyasztási adatai hasonlóan lenyűgözőek voltak - a chip 30% -kal kevesebb energiát fogyasztott, mint az Intel processzor. Az Intel Core i9-9900K-nak nagy teljesítményű alaplapra, tápegységre és jobb hűtésre van szüksége az optimális teljesítményszintjének eléréshez. A Ryzen processzorok viszonylag alacsony energiafogyasztása azt jelenti, hogy sokkal olcsóbb lenne teljes körű rendszerek kiépítése a chipek körül, így az AMD ugyanolyan szintű teljesítményt kínál, miközben az értékelőnyt megtartja.

(Az AMD mindkét processzort ugyan olyan Noctua NH-D15S hűtővel szerelte fel, így nem valószínű, hogy az Intel Core i9-9900K-t hűtési gondok akadályozták volna.)

 A harmadik generációs Ryzen processzorok többlépcsős elrendezéssel rendelkeznek, hasonlóan a nemrég bejelentett EPYC Roma processzoraihoz.

Kialakításának köszönhetően rengeteg hely maradt a 8 magos CPU-komlexum számára. Mint a fenti képen láthatjuk, pont elegendő hely maradt még még egy 8 magos chipsethetnek is. Lisa Su az AMD CEO-ja pedig még azt is megjegyezte, hogy az emberek elvárják tőlük, hogy oda rakjanak “valamit”.

Ez röviden annyit jelent, hogy az új Ryzen 3. generációja valószínűleg több mint 8 maggal fog rendelkezni. Az, hogy a processzorok már eleve a plusz magokkal érkeznek, vagy ez egy későbbi sorozat vívmánya lesz még nem tudhatjuk.

Írta: Lukács Dániel

 


< vissza