Infolex Webshop

Blog

AMD Computex - RYZEN


Azt már mindenki tudja, hogy a Ryzen processzorok harmadik generációja az új 7nm-es ZEN 2 architektúrára fognak épülni. Ezzel eddig az AMD csak a technológiai előnyét fitogtatta, ugyanis az Intel még pár évre van ettől a mérettől. Szerencsére a Computexen megtudtuk, hogy pontosan milyen előnyökkel is jár a 7nm-es architektúra.

AMD Computex - RYZEN

A tervezési időszakban a ZEN 2 architektúrának az elődeihez képest 7-8% IPC növekedést jósoltak. Ezzel nem voltak elégedettek az AMD mérnökei. A fejlesztés végére az egy cikluson belül elvégezhető maximális utasítások számát ( IPC ) 15%-al növelték az első generációhoz képest! Ezt a teljesítmény növekedést amit az AMD 2 év alatt produkált az Intel 10 év alatt tudta csak lerakni az asztalra.

 Az IPC növekedése a processzorok magonkénti erejét növeli, így ha egy előző generációs processzorral hasonlítjuk össze ugyanazon órajelen, akkor egy szép, 15%-os teljesítmény növekedést láthatunk.

 Ez a +15% pont elég volt ahhoz, hogy az Intel búcsút inthessen, a magonkénti teljesítmény előnyének, ami szinte az egyetlen pozitívum volt a kékek mellett.

 Az Intel a 2015-ös tervezését nevezgette és árazta át éveken keresztül és ennek most megisszák a levét. Az AMD új architektúrája valóban új tervezés, nincs tele biztonsági lyukakkal és sokkal hatékonyabbak a saját elődeiknél is!

Az első bemutatott processzor a Ryzen 7 3700X. 8 mag 16 szál, 3.6 Ghz alap és 4.4 Ghz boost órajellel. Az igazi meglepetés az, hogy mindezt 36 MB Cache-el kapjuk mindössze 65W-os fogyasztáson!

Minél nagyobb a Cache mérete annál kevesebbszer kell a rendszer memóriához nyúlnia a processzornak. Az AMD-nél ezzel sem fukarkodtak, az előző generációnak majdnem a dupláját kapjuk az új procikon.

Cinebench alkalmazásban a 409$-os intel Core i7-9700K  és a 330$-os Ryzen 7 3700X mérte össze erejét.
A Ryzen nem csak kétszer annyi szálat tartalmaz, újabb és hatékonyabb, alacsonyabb fogyasztással bír, de még olcsóbb is mint az Inteles ellenfele. Hmm…
Nem is csodálkozunk, hogy 30%-al nyertek a vörösek.

A következő bemutatott darab a Ryzen 7 3800X volt. 8 mag, 16 szál, 3. Ghz alap és 4.5 Ghz boost órajel, 36 MB Cache 105W-os fogyasztáson.
Ezt a processzort a kékek 9900k termékének ellenfeléül szánták és teszi is a dolgát. Egy +2-3%-os teljesítményt nyújt egy és több magon is.
De 2-3%-ért miért választanád a Ryzent? Az Intel 9900K állítólag 95W-al megy, de mindenki tudja, ha felboostolja magát ennek a dupláját is megeszi. Az AMD ugyanezt a teljesítményt biztosítja 105W-on. Gondolom említeni sem kell, hogy az Intel processzor 490$-os áron megy jelenleg a piacon, míg az AMD magasabb teljesítménnyel és alacsonyabb fogyasztással 399$-ért kapható lesz.

Amikor már azt hittük, hogy vége a dicsmenetnek és az Intel megalázásnak akkor húzták elő a Ryzen 9 3900X-et. 12 mag, 24 szál, 3.8 Ghz alap és 4.6 Ghz boost órajel 70 MB(!!!!) Cache mindezt...105W-os fogyasztáson.

Az előadáson egy blender tesztet láthattunk vele egy i9 9920X ellen. Az AMD nem meglepően 18%-al gyorsabban fejezte be a renderelést. Ezen felül a kékek processzora 1200$ áron kapható, míg az AMD 3900X csupán 499$-ért a tiéd lehet!

Hogy hol a 16 magas darab? Miért nem lett bemutatva? Az AMD-nek valószínűleg nem állt szándékában jobban megalázni az Intelt, hiszen erre a szintre csak 2021-ben jutnak el előreláthatólag. Akkor is bőven időben lesznek a bemutatással, és még így is egy lépéssel az Intel előtt járnak.

Írta: Lukács Dániel

 


< vissza