Infolex Webshop

Blog

Építsünk vágó gépet!


Egyre többen kezdenek manapság videós karrierbe és egyre több tutorialt láthatunk, hogy mi kell ahhoz, hogy minőségi tartalmat tudj gyártani. A legtöbb ilyen útmutató általában a felvételek technikai feltételét mutatja be. Viszont néha nem elég a jó felvétel. A jó utómunka és a hozzá tartozó programok futtatásához elengedhetetlen egy megfelelő számítógép. Cikkünkben leírjuk, hogy mire figyelj egy ilyen gép összeállításakor. Az összes felsorolt terméket beszerezhetitek az Infolex webáruházban.
Építsünk vágó gépet!

CPU - Processzor

A CPU a lehető legfontosabb eleme a vágó (editing) gépünknek. A processzor magjainak száma és sebessége nagyban befolyásolja, hogy milyen gyorsan tudunk dolgozni a felvett anyagainkkal. Ha ennél az elemnél húzzuk össze a nadrágszíjat és nem megfelelő CPU-t választunk, szinte biztosak lehettek benne, hogy az utómunka kínkeservesen lassú lesz.

A magok száma általában fontosabb, mint az egyes magok sebessége. Sokak szerint - szerintünk is - , egy vágó gépnek legalább 6 magos processzorra van szüksége.

A belépő szinten és ár- érték arányban, leginkább a RYZEN 5 processzorokat tudjuk ajánlani.

AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 2600
AMD Ryzen 5 1600
Amd Ryzen 5 2600X

Ezek a processzorok könnyedén kezelik a FHD (1080p) videókat, viszont a 4k-val már nehezebben birkóznak meg. Nagyobb felbontású nyersanyagok vágásához az AMD 16 magos szériáját ajánljuk.

AMD Ryzen TR 1900X
AMD Ryzen TR 1950X


GPU - Videókártya

Talán furcsán hangzik, de a videókártya kevésbé fontos az utómunka szempontjából a legtöbb szoftver esetében. Természetesen ha DaVinci Resolve programot használunk, már egy jóval erősebb GPU-ra lesz szükségünk.

Mivel legtöbben az Adobe Premier Pro és a Sony Vegas programokat ismerik, illetve mi is Adobe szoftverekkel dolgozunk, így az NVIDIA grafikus kártyáit részesítjük előnyben. Ez csupán azért van, mert az Adobe termékek NVIDIA-ra vannak optimalizálva.

Belépő szintű FHD (1080p) videó vágáshoz ajánljuk:
GTX 1050
GTX 1050 Ti

4K editálás
GTX 1060
GTX 1080


RAM - Memória

A vágóprogramok zabálják a memóriát. Az Adobe Premier Pro-nak külön beállítása van arra, hogy mennyi memóriát HAGYJON A TÖBBI PROGRAMNAK.
HD Videó editáláshoz minimum RAM: 8GB
4k Videó editáláshoz minimum RAM: 16 GB

Ha azt vesszük alapul, hogy milyen processzorokat ajánlottunk nektek, akkor feltételezhetjük, hogy az alaplap választásotok olyan lesz, ami megfelelő foglalattal rendelkezik. Ezek az AM4-es lapok DDR4-es memóriákat támogatnak.

Ajánljuk:
Kingston 16GB/2666Mhz DDR4 2X8GB

Pro tipp: Nézd meg, hogy az alaplapod milyen memória sebességet támogat (Mhz). Válassz olyan ramot, ami maximálisan kihasználja.
+1: Soha nem lehet elég ramod.

HDD/SSD - Tárhely

Nos azt már szerintem mindenki tudja, hogy egy lassú, régebbi konfigurációba is új életet lehet lehelni egy SSD-vel. Ezek a tárhelyek jóval gyorsabb írási és olvasási sebességgel rendelkeznek, mint a mozgó alkatrészekkel dolgozó HDD.

A legjobb konfiguráció szerintünk:

1. SSD - Rendszer, programok.
2. SSD - A fájlok, amivel éppen dolgozol.
3. HDD - Mentett nyersanyagok és egyéb fájlok.


Fontos tudni, hogy egyáltalán nem szükséges SSD a videó vágáshoz. Ez mondhatni csak egy nagyon könnyű kiskapu arra, hogyan tudod kényelmesebbé és gyorsabbá tenni a munkával töltött időt. Viszont mindenképpen ajánljuk, hogy legalább a rendszeretek egy 240+ GB-os SSD-re legyen felrakva. Ez nem csak a videó vágást, de az egész rendszereteket gyorsabbá fogja tenni.

Ajánljuk:
Kingston 240 Gb A400 SATA3 2,5” SSD

 

Motherboard - Alaplap

A Ryzen processzorokat az AM4-es lapok támogatják. Az alaplapnak nincs hatása a videóvágásra, viszont nem mindegy, hogy milyet választunk.

Nem mindegy, mennyi RAM foglalata van. (Ha esetleg később bővíteni akarunk, ciki, hogyha csak a teljesen működő, régi ramok cserjével tudjuk megtenni.)
Mennyi merevlemezt tudunk rákötni?
Hány db és milyen USB portja van?
Milyen hangkártyával rendelkezik? ( a videó fontos eleme a hang, amit szintén szoktunk utómunkázni. )


Ajánljuk:
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 Socket
ASRock AB350 PRO4 Socket AM4
ASRock X370 Killer SLI Socket AM4

Köszönjük szépen, hogy velünk tartottál! Reméljük, sok kérdésre sikerült választ találnod. Amennyiben valami még nem tiszta, nyugodtan keress meg minket Facebookon vagy egyéb elérhetőségeinken.


Írta: Lukács Dániel


< vissza